Isnin, 4 April 2011

Agar-Agar Roti

Buat agar-agar ni last week after masak sup ikan merah..... First try, not bad dan senang bangat nak buatnya. Ambil recipe ni dalam salah satu blog, tak ingat pula nama tuan rumah tu..... Kalau tuan rumah yang aku copy dia punya recipe ni ada terbaca minta halalkan dan aku letak pula kat sini......
Bahan-bahannya:-



  • 1 peket agar-agar


  • 6 cawan air


  • gula - ikut manis


  • 1 tin susu cair


  • 6 keping roti


  • 1 biji telur


  • 3 jenis pewarna


  • 1 sudu teh esen vanilla


Cara membuatnya:-





  • Roti, susu cair dan telur disatukan, apabila roti kembang, blender hingga halus


  • Agar-agar direndam sekejap kemudian toskan, satukan agar-agar dengan 6 cawan air dan masak hingga agar-agar hancur dan tapis. Masukkan semula ke dalam periuk


  • Masukkan gula ikut manis sendiri, apabila gula sebati masukkan bahan-bahan yang diblenderkan tadi. Kacau sekejap dengan api perlahan


  • Bahagikan ke 3 bahagian dan masukkan warna tiap-tiap bahagian tu. Kacau rata


  • Tuang 1 warna ditengah loyang sehingga habis (sekali tuang habis satu warna) dan diikuti dengan warna lain juga ditengah loyang, tak payah tunggu keras


  • Sejukkan di dalam peti ais sebelum dipotong



Tiada ulasan:

Catat Ulasan