Rabu, 23 Julai 2014

Mee Goreng Mamak

Assalamualaikum,

Haaaaaa ini pun salah satu menu berbuka puasa pada bulan ramadhan ini....... mee goreng mamak..... ambil resepi dari salah sorang blogger jugak lah, tapi terlupa pula blog yang mana satu........ terima kasihlah pada yang empunya resepi ya sebab saya copy resepi anda dan seluruh isi rumah saya cakap memang macam kat kedai mamak punya..........
Kat rumah aku kalau nasi berlauk ni kurang bila berbuka, jadi bila waktu berbuka aku suka goreng kan dia orang ni mee or mee hoon or laksa or nasi goreng or kuey teow goreng dan petang ni dah tak ada idea dah nak masak apa, mungkin buat kan dia orang nasi lemak ajer kot sebab mamanya ada jemputan berbuka hari ini........ maka anak-anak akan berbuka dengan ayah dia orang ajer........
nak buat mee goreng mamak ini, hanya tambah kan sesudu serbuk kari bersama cili dan bawanglah kan   so baru lah rasanya macam yang kat kedai mamak tu....... dan kebetulan ada lebihan cekodok so aku gorengkan sampai garing dan masukkan ke dalam mee tu dan banyakkan taugeh........
sampai kan en. suami cakap, baru saya tahu macam mana nak goreng mee goreng mamak ni....... tambah serbuk kari rupanya...........
air nya ialah air jagung.........

4 ulasan:

  1. Sedap tengok mee goreng mamak ni petang hari Zana :)

    BalasPadam
  2. oo..masuk serbuk kari..patutlah sedap...

    BalasPadam
    Balasan
    1. itulah rahsianya nohas yang menjadikan mee goreng tu sedap...

      Padam