Selasa, 30 Julai 2013

Berkumpul Untuk Majlis Berbuka Yang Simple

Assalamualaikum,

Ahad lepas, yakni 19 Ramadhan kami adik beradik (tak semualah yang ada, especially yang kat Brunai tu, macam mana pulak dia nak balik berbuka ramai-ramai kan??? Jauh....., my sis yang kat Mantin tu pun tak dapat joint, dengar nya penat bershopping di sebelah siangnya....) berkumpul untuk majlis berbuka puasa kat rumah Mak Su kami di Taman Rashidah Utama....... Kami pergi bawa perut yang kosong ajer...... hehehe...... everything dah dimasak oleh anak-anak Mak Su....... terima kasih ya sepupu sepapat kami....... kami datang tak lah dengan tangan kosong, ada juga bawa kuih muih and sempat lagi mengoreng mee kat rumah Mak Su...... gambar mee goreng tak ada, tak sempat nak snap....... licin...........
duduk menunggu waktu berbuka sambil bermain candy crush....... siapalah tu ya????
anak-anak duk makan kat bawah...... buah rambutan yang dibawa dari kampung....... bukan dipetik ya!!!! beli ajer........
ulam-ulaman, sambal tempoyak, kuah asam ikan bakar and sambal bilis........
laksa, murtabak and popia (popia basah dan goreng pun ada).....
anak-anak bujang yang tengah duk menunggu waktu berbuka....... ada pulak terselit sorang anak dara kat situ..........
cucur udang............

abang lang yang dah keletihan...... dah tak larat lagi..........
gulai ayam masak lemak cili api and also ada sambal goreng........ lupalak nak snap sambal goreng tu....... alhamdullillah...... kenyang kami....... siap dibekalkan lagi lauk-lauk untuk kami bersahur....... terima kasih Mak Su and anak-anaknya......Mak Su adalah adik arwah my mom..... 

And the day before that, Sabtulah kan...... kami berkumpul berbuka puasa adik beradik ajer kat Linggi....... 4 keluargalah semuanya........ masing-masing bawa bekalan dari rumah masing-masing and cuma goreng kuey teow ajer........ sampai kampung pun dalam pukul 6 petang, mana sempat nak memasak.......leka berkemas..... menyapu habuk-habuk yang dah bertimbun almaklumlah last balik ke kampung masa hari mengundi dulu........

Gambar-gambar makanan semasa berbuka di kampung tak snap pun......  tak teringat pun nak snap gambar sebab terkejut beruk bila masuk-masuk ajer rumah tengok ada beberapa barang yang hilang di curi orang....... yang peliknya, rumah dalam keadaan baik, tak ada kopak-kopak pun...... mula-mula my sis perasan dulang tembaga (dulang hantaran) tak ada, selain tu tepak sireh yang berkaki tu pun tak ada...... and bila ke dapur nak masak air tengok pula tong gas pun kena angkut..... bukan sebiji...... tiga biji sekali tong gas tu diangkutnya.......... masuk bilik tidur tengok almari baju pun diselongkarnya......... bukan tu ajer....... kad astro beyond pun diangkutnya...... nasib baik tv baru my sis tak diangkutnya sekali........ Yang peliknya kat sudut pagar rumah kampung tu ada ditinggalkan satu beg yang berisi telekung and sejadah....... agaknya sebagai ganti barang-barang yang diambilnya kut....... 


 anak-anak buah.......
 lepas terawih malam tu celebrate birthday Danial and Qaseh.........

6 ulasan:

  1. dahsyat jg pencuri tu..3 tong gas sekali diangkutnya..memang dah aim rumah tu agaknya..

    BalasPadam
    Balasan
    1. rasa-rasanya dia memang dah aimlah...

      Padam
  2. Sedapnya ulam-ulaman tu. pst!pst! cer tanya Yati, dia dah sampai level berapa?

    BalasPadam
    Balasan
    1. hahaha...... akak pun duk main jugak ker???

      Padam
    2. Kekadang time tak da keje kat ofis ni mencelah-celah jugak... hihi..

      Padam