Rabu, 23 Oktober 2019

Alhamdulillah

Assalamualaikum,

Result hospital dah keluar........  ceritanya kat sini............  Alhamdulillah.....
Doc cakap ianya bukan kanser....... ianya hanya Fibroadenosis..........

Apa itu Fibroadenosis?

Fibroadenosis (penyakit payudara Fibrocystic) adalah ketulan abnormal yang tidak merbahaya (benign) di payudara menyebabkan payu dara rasa berketul dan kadangkala boleh terasa sakit....

In my case tak ada pun rasa ketulan kat payu dara dan waktu diperiksa oleh Doctor dengan menggunakan tangannya pun (doctor perempuan ya) tak dapat rasa ketulan itu dan alhamdulillah tak ada rasa sakit pun....... Mungkin belum rasa sakit lagi kot sebab ketumbuhan ini tak sampai 1 cm pun...... Ahkak dapat tahu adanya ketulan ini masa buat mamogram yang ditaja oleh LPKKN. Since kat mamogram film tu nampak macam tak elok, Doc kat Nilai Medical suruh buat ultrasound pula. Ultrasound ini pun ditanggung oleh LPKKN.

Dari bacaan ahkak ketulan itu mungkin perlu dikeluarkan pada suatu masa jika terdapat perubahan pada saiz ketulan atau ketulan itu masih dapat dirasai. Ketulan fibroadenoasis jarang bertukar menjadi kanser. Ini berkali-kali ahkak tanya kat Doctor, sampai Doctor tu cakap jangan risau puan. Ini bukannya kanser. Mau tak risau beb........

Dari bacaan ahkak juga yang ketulan fibroadenosis secara umumnya akan sembuh sendiri dan tidak membawa sebarang risiko untuk berubah menjadi kanser. Pemeriksaan klinikal payudara sendiri secara berkala adalah dinasihatkan untuk mengesan perubahan pada payudara diperingkat yang lebih awal.

Doctor kat GH suruh buat another mamogram under GH pula in April 2020..... If tak ada apa-apa, will discharge...........

Doakan semuga ahkak dijauhkan dari penyakit yang merbahaya ini dan sihat selalu..........

13 ulasan:

  1. Alhamdulillah kak..syukur nya.. mudah2an kita semua di jauhkan dr segala penyakit yg berbahaya ni..

    BalasPadam
  2. Syukur alhamdulillah. Nasib baik check betul-betuljan. Mesti hilang risau tu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Syukur alhamdulillah...... Memang risau/sedih masa tahu tu.

      Padam
  3. alhamdulillah. semoga dipermudahkan segala urusan dan dijauhkan daripada sebarang musibah penyakit berbahaya. aamiin

    BalasPadam
  4. ammi pernah buat operation tahun 2013 sebab ada few lumps kat breast. total semua ada 7 tp yg doc kluarkan 2 yg besar je sbb meratakan.

    Tp alhamdulillah..lepas biopsy itu bukan cancerious. Ketulan yg dikeluarkan dah serupa size coco jelly..bulat gelap je warnanya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh ammi pernah buat operation ya.... So doc keluarkan yg besar ajer ya....
      Semalam Doc cakap juga, kalau besar baru dia buat operate..... Dia kata ini bukan cancer...

      Padam
  5. salam kak.. sy pn disahkan mcm akk .. keatkutan yg terlampau sgt.. bnyk kali juga tnya doktor.. sy nk tnya akk.. ada amik apa apa supllementt tk? dan ketulan tu mcmana skrg? adakah makin membesar.. kalau akk sudi , wassap sy kak.. teringin nk tnya lebih lgi .. sbb hati ni tk keruan .. 01127172046

    BalasPadam