Jumaat, 4 Oktober 2019

Ke Melaka

Assalamualaikum,

Ahad lepas ke Melaka.........

Tujuan ke Melaka untuk berubat. Tempat yang nak berubat tu hanya kat Lubuk Redan, Kuala Sungai Baru.... Tak jauh dari kampung ahkak la........ Nak ke sana ahkak lalu kampung ahkak lah......... Dah dekat nak sampai kat rumah pusaka tu ahkak suruh my putri ambil video rumah kampung and then ahkak post lah kat whatsapp story...... and then my sisters reply kata lajunya...... nak kemana tu??? hahaha........ memang bila review balik video tu nampak laju sangat...........

Ok balik pada cerita nak berubat tadi........  Kita ikhtiar secara tradisional juga ya......... 1st time ahkak kesana............ itu pun kawan en. suami yang rekomen....... sebab dia pernah bawa anaknya kesana...... ikut ahkak, ahkak nak settle kan kat hospital dulu, tapi en. suami suruh juga berubat secara tradisional, dua dua buat katanya.......  Sayang juga en. suami kat ahkak ya.......
so tercari-cari lah juga rumah orang tu......... Alhamdulillah jumpa rumahnya.......... sampai kat situ dalam pukul 11 pagi.... waktu perubatan tu lepas zohor hingga ke malam..... Setiap kali dia mengubat orang, dia hanya ambil 30 pesakit ajer..........

So pergi ke kaunter pendaftaran dan staff kat situ cakap dah full.......... down sekejap........ dah lah datang jauh dari Nilai and then dah full pula........... so staff tu cakap yang ada kosong hanya selasa ke khamis......... hari-hari tu tak ramai orang............

Pusat perubatan ini tutup pada hari Jumaat dan Sabtu..........

So hampa............ Jom gerak balik........ Anda rasa ahkak terus balik ke Nilai ker?????

Tidakkkkkkkk...... 

sampai kat kereta mulut gatal ajak en. suami jalan-jalan ke Melaka........ Nak tenang kan hati yang hampa ni............ Jalan-jalan 3 beranak ajer coz my hero tak balik.............  Bila makan-makan kat Melaka asyik teringat my hero......... rasa sedih sebab dia tak sama menikmati makanan kat Melaka ini......... walaupun makan yang biasa-biasa ajer hati tetap teringat kan my hero.......... Ini membuat kan my Puteri cemburu........... Both of you adalah kesayangan mama........... kalau adik belajar jauh dari mama nanti, pun macam ni juga.......... mama akan merindui kalian..............

Ok first stop kat Melaka ialah kat Klebang........ apa lagi kat situ kalau bukan coconut shake..............
sampai kat sini memang waktu lunch..........
Hujan pula........
so penuh sesak......
nak cari tempat duduk punya lah payah...........
semua meja penuh, kena menunggu pula............
dah kenyang ingat nak balik dah...........
tak juga...........
ke Bandar Melaka pula...........
Lalu ajer kat Bandar Hilir.........
Tak singgah pun
Lalu Bunga Raya juga tapi
Kami singgah kat Kampung Jawa........ berdekatan dengan Bunga Raya
tempat turun-temurun shopping shopping kat sini, dari zaman kecil lagi.......
tempat ini tak sehebat dulu-dulu.............
tak banyak kedai dah...........
singgah solat zohor kat sini..........
Lepas solat jalan-jalan kat tepi Sungai Melaka..........
Menyusuri Sungai Melaka sambil berjalan kaki
Pelancong naik bot kami jalan ajer..........
Jambatan nak ke Masjid Kampung Hulu
Nampak juga gerai cendol Kampun Hulu yang viral tu........ 
tapi tak singgah pun......... perut dah penuh..........
Lukisan di bangunan nak ke Masjid Kampung Hulu......
Dulu-dulu kat depan Masjid Kampung Hulu ini ada satu kedai jual stationery....
besarlah juga kedainya.........
cari juga hari tu, tak jumpa...........
dah pindah or dah tutup????
Naik balik jambatan ini......
Nak menyusuri sungai kat belah Kampung Jawa.........
belah sisi kanan..........
belah sisi kiri......
Jalan lagi sehingga jumpa kedai sate bot bot kata arwah nenek..........
 tak singgah makan
tapi bungkus sate kerang untuk my puteri......... 
 tempat ni berdekatan dengan kedai sate bot bot......... 

 Ini ajer yang ada gambar dia..........
cukup payah nak bergambar........
jalan-jalan hilangkan stress mama dan dia........
semoga adik berjaya dunia dan akhirat........
Good luck for your SPM.........
 Last sekali OTW nak balik Nilai
Singgah Klebang juga
tapi kali ini avocado pula........
salah order..........
tak nampak coklatnya.......
harga sama ajer..............

5 ulasan:

  1. mmg seronok jalan2 tepi sungai kawasan kpg jawa..rasa nyaman..

    semoga akk cepat sembuh spt sediakala..

    BalasPadam
  2. InsyaAllah..........
    Aamiin.....

    BalasPadam
  3. bila dah sampai melaka memang tak sah kalau tak ronda2 kan :) lama tak singgah ke sini..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Ana........
      Sudi-sudilah singgah ke teratak buruk ahkak ni......

      Padam
  4. Assalam. Ada x no tel tempat berubat tu psl saya dlu pnh kesana. Saya dr jb ingt nk call dlu tnya

    BalasPadam