Isnin, 11 November 2019

Lepat Pisang

Assalamualaikum,

Cerita semalam

Dah lama request by my Putri
Sabtu tu balik kampung sekejap and kebetulan ada pisang masak
Bawa balik sesisir dan sepelepah daun pisang untuk dibuat lepat
First time buat, selama ni tak pernah buat, dulu-dulu hanya tengok arwah nenek dan arwah mak yang buat.......
Ini bila anak-anak request maka omaknya terkial-kial lah membuat........
Maka Mr. Google lah jadi rujukan.........
Membungkus pun tak cantik, tak ada seni betullah omaknya......
Tak apa janji boleh makan kan!!!!
My Putri cakap jangan bubuh tepung banyak-banyak
biar pisang yang lebih
tak mau macam yang beli, rasa tepung ajer
ok My putri..........
daun pisang dilayur di atas dapur gas ajer.......
sebelum dikukus.........
after di kukus......
tak cantik betul bungkusnya........

En. Suami masa balik kampung tu hanya ambil sepelepah ajer daun pisang so tak cukuplah untuk membungkus, maka lebihan adunan tu ahkak jadi kan ia nya kek pisang..... kek pisang kukus ajer........

tak ada gambar, sebab tak cantik naiknya...... tapi sedapppppp.......... kata En. Suami..........

8 ulasan:

  1. dah lama gak tak makan lepat pisang :)

    BalasPadam
  2. Betul sangat kata ur doter Zana.. Tak letak inti ke... saya suka kalau ada inti kelapa masin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak letak inti.... sebab dia orang suka yang kosong....
      Kalau kat kampung saya dia orang memang tak bubuh inti kak...

      Padam
  3. Sedapnya lepat pisang. Makan panas-panas minum petang musim hujan ni terasa kesedapannya

    BalasPadam
    Balasan
    1. Musim hujan ni asyik lapar ajer, nasib baik bahan ada......

      Padam
  4. Ini memang my mom punya fav! hehe. Sy pun ada tulis resipi juga dekat blog, jemputlah melawat blog usang sy tu jika berkelapangan ya :)

    BalasPadam